Zupa grochowa

Chociaż mamy wiosnę, u nas jest deszczowo i zimno. Upatrzyłam na półce sklepowej łuskany groch i postanowiłam wszystkich rozgrzać zupą grochową. Wprawdzie prawdziwa grochówka powinna być gotowana na świńskim ogonku, to moja  była na porcji rosołoewj. Wyszła może więcej dietetyczna, ale również smaczna, bo każdy wołał o dokładkę. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 opakowanie( 250g ) grochu łuskanego
  • porcja rosołowa
  • włoszczyzna
  • majeranek
  • imbir w proszku
  • szczypta kurkumy
  • 2 ziemniaki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Włoszczyznę i ziemniaki  obrać i pokroić na mniejsze kawałki, porcję rosołową umyć i oczyścić. Ugotować  bulion mięsno-warzywny. Wcześniej namoczyć groch, odcedzić i wsypać do gotującego się bulionu i całość gotować do miękkości. Dodać sól , pieprz, imbir- do smaku. Na końcu szczyptę kurkumy i zupę wyłączyć. Wyjąć porcję rosołową, obrać z kości i  samo mięso wrzucić spowrotem do garnka. Zupę nalewamy do talerzy. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx