Zupa klopsowo- koperkowa

Świeży zielony koperek już jest dostępny na straganach i w ogródku, więc dziś zachęcam do zrobienia pysznej zupy z jego udziałem. Polecam!

  • Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • garstka kaszy manny lub bułki tartej
  • mąka pszenna do obtoczenia klopsików i zagęszczenia zupy
  • włoszczyzna
  • pęczek zielonego koperku
  • 1 gałązka lubczyku świeżego
  • mały kubek śmietanki 30 %

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy 1 łyżkę soli. Warzywa z włoszczyzny obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy. Lubczyk myjemy i też drobno kroimy.Włoszczyznę wraz z lubczykiem wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną wodą. W misce zarabiamy mielone mięso doprawione solą i pieprzem, wbitym całym jajem i kaszką manną lub bułką tartą. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące i wrzucamy do wrzącego bulionu warzywnego.Całość gotujemy do miękkości klopsików ( ok. pół godz). Do gotującej się zupy wlewamy rozmieszaną 1 łyżkę mąki z kubkiem małym śmietanki 30% i odrobiną wywaru z gorącej zupy. Wlewając mieszamy aby nie było grudek. Na końcu smakujemy i ewentualnie jeszcze dajemy pieprz i sól. Wyłączamy zupę i wsypujemy do niej drobno pokrojony świeżutki zielony koperek. Mieszamy i porcjami wlewamy na talerze.

Uwaga!  Jeżeli ta zupa ma być daniem jednogarnkowym to można wraz z włoszczyzną dodać  ziemniaki surowe pokrojone  w kostkę lub ok. 100 g kaszy np. gryczanej. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx