Zupa groszkowa
Zupa groszkowa – przepis. Uwielbiam zielony groszek – miękki, słodki pachnący latem. Proponuję z niego zupę groszkową.
- Składniki:
- 10 dg groszku w strąkach
- 1 puszka groszku konserwowanego
- 1 pierś z kurczaka lub 4 skrzydełka z kurczaka
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 gałązki lubczyku lub 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- zielony koperek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka lub skrzydełka umyć, oczyścić i włożyć do garnka. Dodać 1 łyżkę soli i wlać wodę (ok. 2 l), gotować. W międzyczasie obrać włoszczyznę, umyć i dodać do gotującego się mięsa. Dodać opłukany ryż, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotować do miękkości mięsa i warzyw. Po czym ugotowane mięso i warzywa wyjąć i pokroić na drobne części. dodać ponownie do zupy. Następnie wrzucić groszek konserwowy i młody,zielony w strąkach lub obrany. Gotować ok. 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem a na końcu dodać posiekany zielony koperek. Gorącą zupę wlewamy na talerze.
Smacznego 🙂