Zupa imbirowo-kminkowa

Zupa imbirowo-kminkowa

Zupa imbirowo-kminkowa

Zupa rozgrzewająca dzięki imbirowi i łatwostrawna dzięki kminkowi. Ja miałam z Lidla kupiony szpinakowy włoski makaron i taki dodałam do zupy. Zamiast makaronu możecie dać ryż lub kaszę. Będzie też smaczna. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 pęczek włoszczyzny (2-4 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła klarowanego lub olej rzepakowy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka tartego imbiru suszonego lub 2 cm startego imbiru świeżego
  • natka pietruszki lub zielony koperek

 

Wykonanie:
Ze skrzydełek uciąć 3 część, a pozostałe 2 oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli i gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie obrać włoszczyznę, pokroić w kostkę, a por na półokręgi. Dodać wszystko do gotującej się zupy. Dołożyć do tego makaron (ilość zależy  od tego czy lubicie zupy gęste czy bardziej rzadkie). Ja lubię gęste to sypię ok. 2 garście makaronu na 3 l garnek. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.

 
Na patelni rozpuścić tłuszcz, dodać mąkę i ją zasmażyć na tym tłuszczu. Z zupy dolać trochę wywaru a następnie całą zawartość patelni przelać do gotującej się zupy. Na koniec dodać tarty imbir i mielony kminek. Dobrze wymieszać. Zupę wyłączyć i posypać natką pietruszki lub zielonym koperkiem drobno pokrojonym. Smacznego!

 

Zupa imbirowo-kminkowa

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx