Zapraszam na smaczną i niskokaloryczną zupkę o kwaskowo-śmietankowym smaku.
- Składniki:
- 1 włoszczyzna
- 2 ziemniaki
- 1l. serwatki z wiejskiego mleka ( ja kupiłam w sklepie z ekologiczną żywnością)
- 2 garstki makaronu
- 2 łyżki kaszy mannej
- 1 łyżka mąki pszennej
- mała śmietana 12%
- 1 puszka kukurydzy
- dowolne przyprawy
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub koperek
Wykonanie:
Włoszczyznę i ziemniaki obrać i drobno pokroić, zalać wodą z 1 łyżką soli. Gotować do miękkości warzyw, dodać kukurydzę , makaron i wsypać kaszkę manną. Gotować ok 15 min. Potem wlać serwatkę i gotować jeszcze do zagotowania zupy. W kubku rozmieszać śmietanę z mąką i paroma łyżkami gorącej zupy. Rozmieszać tak by nie było grudek i połączyć mieszając z zupą. Chwilę gotować, wyłączyć i posypać natką pietruszki drobno pokrojoną lub zielonym koperkiem. Doprawić dowolną przyprawą, solą i pieprzem. Smacznego!