Zupa jarzynowa na serwatce

Zapraszam na smaczną i niskokaloryczną zupkę o kwaskowo-śmietankowym smaku.

  • Składniki:
  • 1 włoszczyzna
  • 2 ziemniaki
  • 1l. serwatki z wiejskiego mleka ( ja kupiłam w sklepie z ekologiczną żywnością)
  • 2 garstki makaronu
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mała śmietana 12%
  • 1 puszka kukurydzy
  • dowolne przyprawy
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub koperek

Wykonanie:
Włoszczyznę  i ziemniaki obrać i drobno pokroić, zalać wodą z 1 łyżką soli. Gotować do miękkości warzyw, dodać kukurydzę , makaron i  wsypać kaszkę manną. Gotować ok 15 min. Potem wlać serwatkę i gotować jeszcze do zagotowania zupy. W kubku rozmieszać śmietanę z mąką i paroma łyżkami gorącej zupy. Rozmieszać tak by nie było grudek  i połączyć mieszając z zupą. Chwilę gotować, wyłączyć i posypać natką pietruszki drobno pokrojoną lub zielonym koperkiem. Doprawić  dowolną przyprawą, solą i pieprzem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx