Dzisiaj zrobiłam nietypowo zupę z makaronem ryżowym, bo zalegał mi na półce i spróbowałam go wykorzystać w ten nietypowy sposób. Jeżeli macie ochotę to też spróbujcie zrobić zupkę w takim zestawieniu. Smacznego!
- Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 op. makaronu ryżowego ( mi się trafił brązowy)
- 1 włoszczyzna
- kawałek dowolnego mięsa lub kości( żeberka, schab)
- sól , pieprz do smaku
- domowa vegeta
- 1 mała śmietanka 30%
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy
Wykonanie:
Umyć mięso lub kości i zagotować w osolonej wodzie. tymczasem obrać włoszczyznę , pokroić drobno i kalafior podzielić na różyczki. Dołożyć warzywa do wywaru mięsnego. Gotować go miękkości mięsa i warzyw. Mięso wyłożyć , podzielić na porcje i s powrotem wrzucić do zupy. Dosmaczać ją solą, pieprzem i vegetą. Na końcu rozmieszać śmietanę z mąką i wlać trochę gorącej zupy, rozmieszać tak by nie było grudek i ciągle mieszając połączyć z gotującą się zupą. Dodać makaron ryżowy, pogotować jeszcze chwilkę. Wyłączyć i dodać roztarty w dłoniach majeranek. Smacznego!