Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

 

Zupa koperkowa – przepis. W miesiącu maj rośnie w ogródku koperek, więc proponuję zrobić na obiad zupę koperkową.

 

  • Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 garstkę makaronu muszelki
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 kubek duży śmietany 18%
  • 2 pęczki zielonego młodego koperku
  • sól
  • pieprz
  • po szczypcie: kurkumy, bertramu i galgantu (jeżeli nie masz tych ziół to możesz pominąć i zastąpić swoimi ulubionymi)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej

 

Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na dowolną wielkość. Zalać wodą z 1 łyżką soli i gotować do miękkości. Tymczasem na patelni rozgrzać olej, przyrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu wkładamy do niej mięso mielone, rozniecamy widelcem i przesmażamy do ścięcia się w nim białka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni wkładamy do garnka z gotującą się włoszczyzną. Całość gotować ok. 20 minut. Osobno w kubek wsypać mąkę, szczyptę ziół, śmietanę i wlać w to troszeczkę zawartości z gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i wlać do zupy. Znowu wymieszać, wsypać pokrojony na drobno koperek. Chwilę pogotować, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku.

 
Smacznego 🙂

Zupa koperkowa

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx