Zupa koperkowa
Zupa koperkowa – przepis. W miesiącu maj rośnie w ogródku koperek, więc proponuję zrobić na obiad zupę koperkową.
- Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 garstkę makaronu muszelki
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 kubek duży śmietany 18%
- 2 pęczki zielonego młodego koperku
- sól
- pieprz
- po szczypcie: kurkumy, bertramu i galgantu (jeżeli nie masz tych ziół to możesz pominąć i zastąpić swoimi ulubionymi)
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na dowolną wielkość. Zalać wodą z 1 łyżką soli i gotować do miękkości. Tymczasem na patelni rozgrzać olej, przyrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu wkładamy do niej mięso mielone, rozniecamy widelcem i przesmażamy do ścięcia się w nim białka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni wkładamy do garnka z gotującą się włoszczyzną. Całość gotować ok. 20 minut. Osobno w kubek wsypać mąkę, szczyptę ziół, śmietanę i wlać w to troszeczkę zawartości z gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i wlać do zupy. Znowu wymieszać, wsypać pokrojony na drobno koperek. Chwilę pogotować, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku.
Smacznego 🙂