Zupa marchewkowo-groszkowa

Idzie wiosna, więc na talerzu musi być kolorowo i smacznie. Miałam w lodówce jeszcze zamrożony groszek z działeczki i akurat w markecie przecenili mrożonki z marchewką to i stąd zrodził się pomysł na tą smaczną zupkę. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 op. marchwi pokrojonej w kostkę
  • ok. 30 dag zielonego mrożonego groszku
  •  1 golonka z indyka
  • 1 włoszczyzna
  • 1 kubeczek mały śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koperku zielonego( ja mam swój mrożony)
  • 2 duże ziemniaki
  • szczyptę kurkumy
  • 2 łyżki octu z pigwy ( własnej roboty) – możesz dać inny smakowy  np. jabłkowy, mirabelkowy czy też sok z ogórków konserwowych
  • szczypta suszonego czosnku i lubczyku
  • sól i pieprz
  • Wykonanie:
    Do garnka włożyć umyte i oczyszczone mięso. Zalać je wodą z solą i gotować. Obrać ziemniaki włoszczyznę, drobno pokroić i wraz z marchewką i groszkiem mrożonym dołożyć do gotującego się mięsa. Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, czosnkiem i kurkumą. Do śmietanki wlać ocet, wsypać mąkę  i wymieszać z 2 łyżkami gorącej zupy. Stale mieszając zagotować. Na końcu zupę posypać koperkiem i wyłączyć. Smacznego!
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx