Idzie wiosna, więc na talerzu musi być kolorowo i smacznie. Miałam w lodówce jeszcze zamrożony groszek z działeczki i akurat w markecie przecenili mrożonki z marchewką to i stąd zrodził się pomysł na tą smaczną zupkę. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. marchwi pokrojonej w kostkę
- ok. 30 dag zielonego mrożonego groszku
- 1 golonka z indyka
- 1 włoszczyzna
- 1 kubeczek mały śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koperku zielonego( ja mam swój mrożony)
- 2 duże ziemniaki
- szczyptę kurkumy
- 2 łyżki octu z pigwy ( własnej roboty) – możesz dać inny smakowy np. jabłkowy, mirabelkowy czy też sok z ogórków konserwowych
- szczypta suszonego czosnku i lubczyku
- sól i pieprz
- Wykonanie:
Do garnka włożyć umyte i oczyszczone mięso. Zalać je wodą z solą i gotować. Obrać ziemniaki włoszczyznę, drobno pokroić i wraz z marchewką i groszkiem mrożonym dołożyć do gotującego się mięsa. Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, czosnkiem i kurkumą. Do śmietanki wlać ocet, wsypać mąkę i wymieszać z 2 łyżkami gorącej zupy. Stale mieszając zagotować. Na końcu zupę posypać koperkiem i wyłączyć. Smacznego!