Zupa neapolitańska po mojemu z klopsikami

Zainteresowałam się tą zupą z uwagi na to , że zaciągana jest żółtkiem jaja kurzego i tartym serem. Ma delikatny smak, robi ją się szybko a do tego jej baza posłużyła mi do wykonanie drugiego dania: klopsów z indyka w sosie marchewkowym( patrz przepis w blogu). Polecam!

  • Składniki:
  • klopsiki z mięsa mielonego z indyka ( przepis w blogu)
  • 1 żółtko
  • 100 g sera żółtego mielonego plus  kilka plastrów żółtego sera dla ozdoby na wierzch zupy
  • włoszczyzna
  • sól i pieprz
  • po szczypce: suszonego tymianku, czosnku
  • 1 mała śmietana 30%
  • ugotowany makaron
  • zielony koperek
  • do ozdoby: pomidorek koktajlowy, sałata roszponka

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać i pokrojoną włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować do za wrzenia zupy. Wrzucić klopsiki, wszystko razem podgotować ok. pół godziny po czym wyjąć klopsiki( będą na drugie danie( przepis w blogu: klopsy z indyka w sosie marchewkowym) . Do tego dania tez odlać z garnka  do szklanki wywar z tej  zupy. Pozostały wywar z ugotowanymi warzywami zblendować . Osobno w kubku rozmieszać żółtko ze śmietaną i tartym serem oraz kilkoma łyżkami wywaru z gorącej zupy. Dodawać cienkim strumieniem ciągle mieszając i gotując na wolnym ogniu. Tak zaciągniętą zupę wyłączyć, posypać zielonym koperkiem . Na talerzu podawać z ugotowanym osobno makaronem. Można dodać po jednym klopsiku i dowolnie udekorować. Smacznego!

Uwaga!
Możesz zupę ugotować bez klopsów w wersji tylko warzywno-serowej.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx