Zupa ogórkowa z ogórków kiszonych

Smaczna, domowa zupka, którą się całą rodziną zajadamy.  Jest tak treściwa, że można ją jeść jako danie jednogarnkowe na obiad. A komu jeszcze za mało zawsze może wziąć dokładkę. Smacznego!

  • Składniki:
  • dowolny kawałek mięsa ( ja miałam pałki z kurczaka 2 szt)
  • włoszczyzna
  • parę ziemniaków
  • 1 słój litrowy własnych ukiszonych w zeszłym roku ogórków kiszonych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kubeczek śmietany 30 %
  • koperek zielony lub natka pietruszki drobno pokrojonej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Pałki umyć i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować do miękkości mięsa. Tymczasem obrać włoszczyznę i wrzucić do gotującego się mięsa. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, pokroić drobno koperek lub natkę pietruszki, odcedzić ogórki kiszone i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Mięso ugotowane wyjąć na bok, oddzielić mięso od kości. Zblendować w wywarze mięsno- warzywnym włoszczyznę, dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę i gotować do ich miękkości.  Tarte ogórki kiszone przesmażyć 4 min na łyżce masła i przełożyć do gotującej się zupy. Chwilę pogotować całość, posmakować zupę, jeżeli mało kwaśna dolać sok z kiszonych ogórków ewentualnie jeszcze dodać pieprzu. Do śmietany wsypać mąkę, wymieszać a potem  wlać 1 łyżkę gorącej zupy, wymieszać i tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy ciągle mieszając. Dodać obrane mięso i koperek lub natkę pietruszki. Wymieszać , wyłączyć i zupka gotowa do wlewania na talerze. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx