Smaczna, domowa zupka, którą się całą rodziną zajadamy. Jest tak treściwa, że można ją jeść jako danie jednogarnkowe na obiad. A komu jeszcze za mało zawsze może wziąć dokładkę. Smacznego!
- Składniki:
- dowolny kawałek mięsa ( ja miałam pałki z kurczaka 2 szt)
- włoszczyzna
- parę ziemniaków
- 1 słój litrowy własnych ukiszonych w zeszłym roku ogórków kiszonych
- sól i pieprz do smaku
- 1 kubeczek śmietany 30 %
- koperek zielony lub natka pietruszki drobno pokrojonej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Pałki umyć i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować do miękkości mięsa. Tymczasem obrać włoszczyznę i wrzucić do gotującego się mięsa. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, pokroić drobno koperek lub natkę pietruszki, odcedzić ogórki kiszone i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso ugotowane wyjąć na bok, oddzielić mięso od kości. Zblendować w wywarze mięsno- warzywnym włoszczyznę, dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę i gotować do ich miękkości. Tarte ogórki kiszone przesmażyć 4 min na łyżce masła i przełożyć do gotującej się zupy. Chwilę pogotować całość, posmakować zupę, jeżeli mało kwaśna dolać sok z kiszonych ogórków ewentualnie jeszcze dodać pieprzu. Do śmietany wsypać mąkę, wymieszać a potem wlać 1 łyżkę gorącej zupy, wymieszać i tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy ciągle mieszając. Dodać obrane mięso i koperek lub natkę pietruszki. Wymieszać , wyłączyć i zupka gotowa do wlewania na talerze. Smacznego!