Zupa z pigwowca a’la cytrynowa
Bazą do zrobienia tej zupy są smażone owoce pigwowca (Przepis). Zupa o aromatycznym zapachu i kwaskowo-winnym smaku. Polecam!
- Składniki:
- 2 łyżki smażonych owoców pigwowca
- 1 torebka ryżu gotowanego
- 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
- sól, pieprz do smaku
- szczypta chili, majeranku,
- pokrojony drobno zielony koperek lub natka pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mały kubek śmietany do zup lub mleka
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę z bulionem, dodać smażonego pigwowca i ryż. Wymieszać, zagotować dodać zioła, sól i pieprz do smaku.
Osobno w kubku rozmieszać mąkę z mlekiem lub śmietaną. Dodać do niego trochę gotującej zupy i tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka. Chwilę pogotować, posmakować. Wyłączyć i gorącą podawać na talerzach. Smacznego!