Zimno, to proponuję zupkę na rozgrzewkę. W lodówce miałam 3 pory i serek topiony , więc zrobiłam z nich tą zupę. Spróbujcie i Wy a nie pożałujecie- jest przeeepyszna-zaręczam!
- Składniki:
- 3 pory( część biała i jasnozielona)
- 1 duża cebula
- olej do smażenia ok. 4 łyżek
- 2 opakowania serka topionego o ulubionym smaku
- śmietana 12%- 1 kubeczek
- sól, pieprz do smaku
- garść majeranku
- szczypta peperoncino- płatki chili ( a jak nie macie może być ostra papryka suszona)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 ziemniaki
- ok 3 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- zielony koperek lub natka pietruszki.
Wykonanie:
Pory myjemy , przekrawamy wzdłuż i znowu myjemy, kroimy na drobno i przesmażamy na oleju. Podobnie postępujemy z cebulą a potem przesmażamy na oleju drobno pokrojone ziemniaki. Całość przesmażonych warzyw wkładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym lub mięsno-warzywnym. Gotujemy ok 30 minut, blendujemy na krem . Dodajemy serki topione i tak długo gotujemy aż się rozpuszczą. Doprawiamy solą, pieprzem , majerankiem, gałką muszkatołową. Możemy do zupy wkroić kiełbaski ( dla mięsożerców).Wegetarianie zjedzą z przyjemnością zupę bez niej- też będzie smaczna. Całość zalewamy śmietaną, wymieszamy i możemy posypać zielonym koperkiem lub natką pietruszki drobno pokrojonej. Smacznego!