Zupa szparagowa z ziemniakami

Sezon na szparagi zaczyna się w maju  i czerwcu. Można kupić szparagi zielone, więc postanowiłam z nich zrobić zupę. A oto i ona:

  • Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 por ( część biała)
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy
  • 4-5 ziemniaków
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • mały kubek śmietany 30 %
  • 1/2  p. zielonego koperku
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Włoszczyznę obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić.  Na patelnię wlać olej i ze4szklić drobno pokrojoną cebulę oraz w półplasterki por. Po chwili wrzucić do tego tartą marchew, seler i pietruszkę. Ziemniaki obrać i podzielić na kostki. Do garnka włożyć przesmażoną zawartość patelni, ziemniaki, szparagi przedtem umyte i pocięte na kawałki ( odkładamy tylko czubki na bok).Zalewamy całość wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Na końcu dodajemy czubki szparagów, sól i pieprz do smaku , kurkumę i serek topiony. Mieszamy, dodajemy drobno pokrojony koperek i zabielamy zupę zahartowaną śmietanką. Gorącą nalewamy do talerzy. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx