Sezon na szparagi zaczyna się w maju i czerwcu. Można kupić szparagi zielone, więc postanowiłam z nich zrobić zupę. A oto i ona:
- Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 1 por ( część biała)
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kilka kulek ziela angielskiego
- szczypta kurkumy
- 4-5 ziemniaków
- 100 g serka topionego śmietankowego
- mały kubek śmietany 30 %
- 1/2 p. zielonego koperku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Na patelnię wlać olej i ze4szklić drobno pokrojoną cebulę oraz w półplasterki por. Po chwili wrzucić do tego tartą marchew, seler i pietruszkę. Ziemniaki obrać i podzielić na kostki. Do garnka włożyć przesmażoną zawartość patelni, ziemniaki, szparagi przedtem umyte i pocięte na kawałki ( odkładamy tylko czubki na bok).Zalewamy całość wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Na końcu dodajemy czubki szparagów, sól i pieprz do smaku , kurkumę i serek topiony. Mieszamy, dodajemy drobno pokrojony koperek i zabielamy zupę zahartowaną śmietanką. Gorącą nalewamy do talerzy. Smacznego!