Zupa wiosenna
Zupa wiosenna z przepisu siostry Teresy. Najlepiej ją robić teraz kiedy rosną młode świeże pełne witamin pokrzywy. Tylko trzeba je zbierać z czystych terenów. Zupa wcale nie ,,parzy”, pokrzywy zmiksowane z resztą składników. Mąż prosił o dokładkę i nawet nie wiedział, że w tej zupie jest garść świeżych pokrzyw. A jak wiadomo jest ona źródłem witamin i minerałów lepszym od najdroższych suplementów diety. Polecam!
- Składniki:
- garść świeżych młodych pokrzyw
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu lub 1 łyżka tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Pokrzywy umyć, sparzyć wrzątkiem i oderwać z nich listki. Pokroić je na drobno. Cebulę obrać i zeszklić na oleju, dodać do niej posiekane listki pokrzyw.
Do garnka wlać wodę i dodać do niej obrane, wypłukane i pokrojone ziemniaki. Gdy są miękkie dodać pokrzywy z cebulką z patelni.Gotować chwilę a potem zmiksować całość.
Na patelni rozpuścić masło ,dodać mąkę, zasmażyć i gdy ma złocisty kolor podlać ją mlekiem. Podgotować chwilę i wlać do zupy. Wszystko wymieszać, dodać sól, kurkumę,imbir lub pieprz do smaku. W miseczce rozbełtać żółtka i z pół szkl. zupy rozbełtać. Zupę wyłączyć wlać tak zahartowane żółtka. Wymieszać i gotowe. Zupa smakuje podana np. z grzankami czosnkowymi czy groszkiem ptysiowym. Sama też jest pożywna i smaczna. Polecam!