Zupa z zielonego groszku
W zamrażarce miałam zamrożony zielony groszek cukrowy z mojej działeczki i oto co za zupę z niego wymyśliłam – polecam!
- Składniki:
- 3 garście mrożonego zielonego wyłuskanego groszku i parę strączków młodego lub jeżeli nie to 2 puszki zielonego groszku odsączonego z zalewy
- dowolny makaron (ja miałam rurki)
- wywar warzywny lub mięsno-warzywny
- sól, pieprz, majeranek, płatki chili lub ostra papryka w proszku do smaku
- zielony koperek
- 1 łyżka mąki
- 3/4 kubka śmietany 12% lub 18%
Wykonanie:
Do gotującego się wywaru włożyć groszek wraz ze strączkami i wsypać makaron. Gotować do miękkości makaronu. Dosmaczyć podanymi przyprawami. Zaciągnąć mąką zmieszaną ze śmietaną i chwilę podgotować. Na końcu dodać drobno pokrojony zielony koperek, a jak nie masz to natkę pietruszki. Smacznego!