Żur domowy (zakwas) do żurku
Żur kiszę na 2 sposoby. Zarówno jeden, jak i drugi dobrze smakują w zupie żurku.
- Składniki na 1 sposób:
- 3 łyżki mąki żytniej
- 3 łyżki mąki razowej
- ciepła przegotowana woda
- 3 ząbki czosnku
- skórka z chleba razowego
Wykonanie:
Do litrowego szklanego słoja wsypać mąki i zalać je wodą tak by były przykryte. Dobrze wymieszać, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skórkę chleba razowego. Otwór słoja owinąć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką. Całość odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3-4 dni. Gdy poczujemy kwaśny zapach wówczas zakwas jest gotowy.
- Składniki na 2 sposób:
- 200 g mąki żytniej
- 1 l wody
- 20 dag drożdży
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z letnią wodą i mąką w szklanym słoju. Okręcić wierzch gazą i gumką recepturką. Zostawić w ciepłym miejscu na 2 dni.