Bezglutenowa tarta czekoladowa

Zostałam poczęstowana kawałkiem tej tarty i wierzyć nie chciałam, że jest wykonania z kaszy gryczanej. Mocno czekoladowa,mokra a przy tym chrupiąca. Dostałam przepis i się chcę nim podzielić  ze wszystkimi , którzy nie wierzą, że taki deser może być pyszny.   Forma okrągła o średnicy ok. 20cm. Polecam!

  • Składniki na spód:
  • 60 ml płynnego oleju kokosowego
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki mleka najlepiej roślinnego
  • 120 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 70 g orzechów laskowych
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • Składniki na masę gryczaną:
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • szczypta cynamonu
  • 8 łyżek mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • Składniki na solony karmel z daktyli:
  • 200 g daktyli wkładamy do słoika i zalewamy gorącą wodą,zakręcone odstawiamy na noc.
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • gorąca woda

Wykonanie spodu tarty:

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni a następnie przekładamy na ręcznik , robimy węzełek i kilka razy stukamy nim o blat stołu. Odwijamy i mamy orzechy bez skórek, które kroimy na małe kawałki ( część rozdrobnionych orzechów odkładamy do dekoracji). Wrzucamy je do miski. Dodajemy pozostałe składniki spodu tarty i całą zawartość miski dokładnie zagniatamy na jednolitą masę.Formę wykładamy papierem do pieczenia lub lekko musimy natłuścić, na to wykładamy masę, wyklejamy nią równo powierzchnię formy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Potem nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy ok. 20 minut. Wyciągamy i studzimy upieczony spód.

Wykonanie masy gryczanej:

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania do gorącej i bardzo miękkiej już kaszy dodajemy pozostałe składniki oprócz siemienia lnianego i mleka. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Całość przekładamy do miksera, dodajemy siemię lniane i mleko, miksujemy na gładką masę. Ta masa nie może być zbyt rzadka ani też zbyt gęsta i sucha. Jeżeli za rzadka to trochę ją mieszając podgotować, a jeżeli za gęsta to rozrzedzić mlekiem , mieszać i małą chwilę podgotować. Gotową masę przekładamy na upieczony i wystudzony spód, wyrównujemy wierzch i odstawiamy na bok do stężenia masy.

Wykonanie karmelu:

Daktyle odsączamy z wody( nie wylewamy jej) i przekładamy je do malaksera. Dodajemy sól do smaku, olej kokosowy. Miksujemy i jeżeli masa jest za gęsta to dolewamy do niej pozostawioną wodę z moczenia daktyli.Gotowy karmel wkładamy na masę gryczaną i wyrównujemy wierzch. Dekorujemy dowolnie ( ja użyłam dekoracji czekoladowych zakupionych w markecie i  wcześniej odłożonych pokrojonych orzechów. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Delektujemy się tym zdrowym bezglutenowym deserem podając go z ulubionym napojem bądź kawą. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx