Jest smaczna i nawet Ci którzy ryb nie uwielbiają chętnie po nią sięgną. Polecam!
- Składniki:
- 400g filetów rybnych
- mąka do obtoczenia filetów + mąka do ciasta
- 5g proszku do pieczenia
- przyprawy wg uznania: słodka papryka, czosnek granulowany
- mleko ile zbierze ciasto
- 100 g tartego żółtego sera
- olej do smażenia
Wykonanie:
Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ewentualne ości. Posypać je pieprzem i solą a następnie obtoczyć w mące .Pokroić je na mniejsze kawałki. na talerzu wymieszać mąkę( u mnie 3 łyżki) z proszkiem do pieczenia i mlekiem tak by ciasto miało konsystencję naleśnikowego. Dodać przyprawy wg uznania i tarty żółty ser. Wymieszać i w tym umoczyć umąconą rybę a następnie obustronnie ją usmażyć na gorącym oleju. Obsuszyć na ręczniku papierowym. U mnie rybka była podane z buraczkami i ziemniakami gotowanymi. Smacznego!



