Zupa warzywna z udziałem liści kalafiora

Kiedyś przeglądając internet natchnęłam się na kucharzy stosujących zasadom : zero waste. Tam nie marnowali nic z warzyw przyniesionych z ogródka lub kupionych od ekologicznych rolników. I tak postanowiłam iść tym tropem i spróbować zrobić zupę z wykorzystaniem liści i głąbu kalafiora. Smakowała zupa jak  warzywna. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 porcja rosołowa mięsna
  • włoszczyzna
  • 1 głąb z kalafiora i jego liście wraz z łodygami
  • sól i pieprz
  •  szczypta kurkumy i chili
  • 1/2 szkl. kaszy perłowej
  •  1 śmietana 30% mała
  •  zielony koperek do posypania
  • 1 łyżka octu żywego z pędów sosny( jak nie masz daj inny lub do smaku dodaj sok z cytryny

Wykonanie:
Porcję mięsa oczyścić i włożyć do garnka na zupę. Dolać zimnej wody i wsypać sól. Gotować do miękkości mięsa, zbierając tzn szumy( ścięte białko mięsne). Wrzucic do tego przelana wodą przez sito kaszę.  Głąb kalafiora i jego liście oraz łodygi przebrać i tylko zdrowe części dobrze wymyć a potem je  pokroić na drobno. Włoszczyznę obrać i też drobno pokroić. Warzywa dołożyć do gotującego się mięsa. Porcję mięsa wyjąć z garnka, dołożyć po szczypcie chili i kurkumy oraz wlać  zahartowaną śmietankę zmieszaną uprzednio z paroma łyżkami gorącej zupy. na koniec do smaku dodać jeszcze ocet lub sok z cytryny i całość dosmaczyć solą i pieprzem. Wyłączyć zupę i posypac drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Smacznego!

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx