Marynowane pieczarki

Marynowane pieczarki

Marynowane pieczarki:

 

Przepis na marynowane pieczarki. Ostatnio można było dostać w promocyjnych cenach  pieczarki. Ja wybrałam małe, z myślą o ich zamarynowaniu. Tak przyrządzone grzybki ze słoika dobre są do sałatek  i jako zagrycha do wódeczki. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kg małych pieczarek
  • sok z 1 cytryny małej albo  pół dużej
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego.
    Na zalewę:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10% lub 1/3 szklanki tego octu jak chcecie mieć łagodniejszą zalewę
  • sól do smaku
  • 5 łyżek cukru

 

Wykonanie:
Cebulę kroimy w pół krążki, wkładamy do umytych i wyprażonych słoi. Pieczarki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko słonej wodzie. Miękkie odcedzamy na sicie i wkładamy do słoi. Liście laurowe, ziele angielskie i składniki zalewy zagotowujemy 5 minut. Wyłączamy i dajemy sok z cytryny. Pod przykryciem studzimy. Zalewamy tym grzyby z cebulą w słoikach. Potem szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx