Sos tatarski
Sos tatarski najlepiej smakuje z rybą. Ja lubię tym ostrym sosem smarować pasztety lub wędlinę domowej roboty typu szynka, schab (Przepis na schab ze śliwką i schab pieczony).
- Składniki:
- 100 g pieczarek marynowanych (Przepis na marynowane pieczarki)
- 100 g ogórków konserwowych
- 1/2 cebuli
- 1 jajo na twardo
- 1 łyżeczka kaparów ze słoika
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Pieczarki, ogórki konserwowe, cebulę i kapary drobno pokroić. Wymieszać. Musztardę, majonez, sól, pieprz, sok z cytryny dodać do tej mieszanki. Dobrze połączyć i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Podawać z ulubioną rybą lub jak kto lubi smarować kanapki z wędliną, czy serem żółtym.