Konfitura z owoców róży
Pod koniec sierpnia możemy zbierać owoce róży. Należy pamiętać żeby to robić z terenów ekologicznie czystych. Owoce róży zawierają witaminę C, B oraz wapń, magnez, potas, cynk i żelazo.
Nie ma nic lepszego na początek przeziębienia jak otworzyć słoik z taką konfiturą w celu regeneracji i uodpornienia organizmu. Jako skuteczny antyoksydant wymiatają wolne rodniki co zapobiega nowotworom. Korzystnie wpływają na nerwicę serca.
W kuchni konfitura z owoców róży może być do dekoracji deserów, ciast, tortów. Ja uwielbiam pączki czy rogaliki z nadzieniem różanym.
- Składniki na konfiturę z owoców róży:
- 1/2 kg oczyszczonych owoców róży
- do 1/2 kg cukru, można zamiast cukru dać miód
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie konfitury z owoców róży:
Owoce róży kroić na połówki, usunąć z nich pesteczki i włoski. Szybko umyć żeby zbytnio nie nawilgły i odsączyć na sicie. Następnie umieścić w garnku, dolać wodę i gotować ok. 10 min. Potem dodać stopniowo cukier i ciągle mieszając drewnianą łyżką gotować ok. 5 minut. Wyłączyć, przykryć pokrywką i zostawić na noc. Następnego dnia podgrzać, odparować na małym ogniu nadmiar płynu ok. 5 min, po czym dobrze wymieszać i nakładać w małe słoiki z nakrętkami twist. Pasteryzować ok. 15 min. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!