Przyprawa korzenna
Będąc na wycieczce w Toruniu, odwiedziłam Muzeum Piernika i zgodnie z podanym tam składem przypraw zrobiłam domową przyprawę. Ilość składników proszę dobierać według uznania. Najważniejszy jest skład 9 przypraw, który był stosowany do wypiekania piernika od dawien dawna przez mieszczki toruńskie.
- Składniki:
 - tarta skórka cytrynowa
 - pieprz
 - tarta kora cynamonowa
 - sproszkowane ziarna kardamonu
 - sproszkowany imbir
 - gwiazdki anyżu
 - sproszkowana kolendra
 - mielone goździki
 - starta gałka muszkatołowa
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ja na 1kg mąki, z której robię ciasto piernikowe, dodaję 3-4 łyżki domowej przyprawy piernikowej. Przyprawę tą dodaję również do swoich powideł śliwkowych. Takie powidła śliwkowo-piernikowe dodaję np. do bigosu. Podnoszą one o niepowtarzalną nutę orientalną jego walory smakowe w polskim bigosie.
Smacznego 🙂
	

