Przyprawa korzenna
Będąc na wycieczce w Toruniu, odwiedziłam Muzeum Piernika i zgodnie z podanym tam składem przypraw zrobiłam domową przyprawę. Ilość składników proszę dobierać według uznania. Najważniejszy jest skład 9 przypraw, który był stosowany do wypiekania piernika od dawien dawna przez mieszczki toruńskie.
- Składniki:
- tarta skórka cytrynowa
- pieprz
- tarta kora cynamonowa
- sproszkowane ziarna kardamonu
- sproszkowany imbir
- gwiazdki anyżu
- sproszkowana kolendra
- mielone goździki
- starta gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ja na 1kg mąki, z której robię ciasto piernikowe, dodaję 3-4 łyżki domowej przyprawy piernikowej. Przyprawę tą dodaję również do swoich powideł śliwkowych. Takie powidła śliwkowo-piernikowe dodaję np. do bigosu. Podnoszą one o niepowtarzalną nutę orientalną jego walory smakowe w polskim bigosie.
Smacznego 🙂