Sos pieczarkowy stosujemy do różnych potraw. Ja najlepiej go lubię z klopsami z kaszy gryczanej ( przepis w blogu). Polecam!
- Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 mały kubek śmietany 30%
- natka pietruszki lub koperek zielony
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta kurkumy
Wykonanie:
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w mniejsze plasterki.
Na patelni rozpuścić masło klarowane i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili włożyć do tego pieczarki. Smażyć aż wyparuje z nich sok. Po czym wlać śmietanę, wymieszać i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i kurkumą. Chwilę jeszcze pogotować. Na końcu wsypać drobno pociętą natkę pietruszki lub koperek zielony. Takim sosem polewamy mięso, klopsy z kaszy gryczanej czy naleśniki nadziewane kurczakiem lub kluski, knedle ….Smacznego!