Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy stosujemy do różnych potraw. Ja najlepiej go lubię z klopsami z kaszy gryczanej ( przepis w blogu). Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 mały kubek śmietany 30%
  • natka pietruszki lub koperek zielony
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta kurkumy

Wykonanie:
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w mniejsze plasterki.
Na patelni rozpuścić masło klarowane i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili włożyć do tego pieczarki. Smażyć aż wyparuje z nich sok. Po czym wlać śmietanę, wymieszać i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i kurkumą. Chwilę jeszcze pogotować. Na końcu wsypać drobno pociętą natkę pietruszki lub koperek zielony. Takim sosem polewamy mięso, klopsy z kaszy gryczanej czy naleśniki nadziewane kurczakiem lub kluski, knedle ….Smacznego!

klopsy z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx