Zupa imbirowo-kminkowa
Zupa rozgrzewająca dzięki imbirowi i łatwostrawna dzięki kminkowi. Ja miałam z Lidla kupiony szpinakowy włoski makaron i taki dodałam do zupy. Zamiast makaronu możecie dać ryż lub kaszę. Będzie też smaczna. Polecam!
- Składniki:
- 3-4 skrzydełka z kurczaka
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 pęczek włoszczyzny (2-4 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej rzepakowy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka tartego imbiru suszonego lub 2 cm startego imbiru świeżego
- natka pietruszki lub zielony koperek
Wykonanie:
Ze skrzydełek uciąć 3 część, a pozostałe 2 oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli i gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie obrać włoszczyznę, pokroić w kostkę, a por na półokręgi. Dodać wszystko do gotującej się zupy. Dołożyć do tego makaron (ilość zależy od tego czy lubicie zupy gęste czy bardziej rzadkie). Ja lubię gęste to sypię ok. 2 garście makaronu na 3 l garnek. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Na patelni rozpuścić tłuszcz, dodać mąkę i ją zasmażyć na tym tłuszczu. Z zupy dolać trochę wywaru a następnie całą zawartość patelni przelać do gotującej się zupy. Na koniec dodać tarty imbir i mielony kminek. Dobrze wymieszać. Zupę wyłączyć i posypać natką pietruszki lub zielonym koperkiem drobno pokrojonym. Smacznego!