Serowy szpinak
Tak przyrządzony szpinak można zjeść w połączeniu z sosem serowym. Podawać można go do makaronu, ryżu czy kaszy. Spróbuj i przekonaj się sam!
- Składniki:
- 1 kg szpinaku świeżego lub 1 torebka mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 dag serka topionego
- 10 dag sera żółtego tartego (gatunek dowolny)
- 1 trójkąt serka pleśniowego ok. 2,5 dag
- 1 łyżka masła
- śmietana 12% ( ilość zależy od Ciebie)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Szpinak umyć, pokroić na mniejsze części i przelać wrzątkiem. Odcedzić. Jeżeli macie szpinak mrożony to rozmrozić i odcedzić z nadmiaru soku na sicie. Na patelni rozpuścić masło i na nim lekko zeszklić obrany i drobno pokrojony czosnek. Do tego włożyć odciśnięty szpinak i poddusić go na maśle. Pod koniec dodać ser i serki. Gdy się rozpuszczą podlać śmietaną i sokiem z cytryny. Posmakować, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Jeżeli chcecie mieć szpinak w sosie serowym to dodajcie więcej śmietany, a jeżeli ma być serowy szpinak to tej śmietany dać tylko tyle by go lekko zagęścić. Smacznego!