Zupa marchwiowo- imbirowa

Na taką aurę jaką mamy obecnie przyda nam się  rozgrzewająca  zupa. Marchwi mamy  teraz pod dostatkiem, imbir  znajdziemy w każdym markecie. Resztę każdy na pewno ma w domu. Więc do dzieła-ugotujmy łatwą, szybką i smaczną zupkę!  Polecam!

  • Składniki:
  • pół kg startej na tarce obranej marchwi
  • garść kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 cm tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
Do garnka wlewamy olej i na nim szklimy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy tartą marchew i przesmażamy ok. 5 minut. Zalewamy wszystko wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy garść kaszy, gotujemy ok 10 minut. Dodajemy następnie imbir i przyprawy . Całość gotujemy do miękkości warzyw.Na końcu można zupę posypać natką zielonej drobno pokrojonej pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx