Na taką aurę jaką mamy obecnie przyda nam się rozgrzewająca zupa. Marchwi mamy teraz pod dostatkiem, imbir znajdziemy w każdym markecie. Resztę każdy na pewno ma w domu. Więc do dzieła-ugotujmy łatwą, szybką i smaczną zupkę! Polecam!
- Składniki:
- pół kg startej na tarce obranej marchwi
- garść kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 cm tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
Do garnka wlewamy olej i na nim szklimy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy tartą marchew i przesmażamy ok. 5 minut. Zalewamy wszystko wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy garść kaszy, gotujemy ok 10 minut. Dodajemy następnie imbir i przyprawy . Całość gotujemy do miękkości warzyw.Na końcu można zupę posypać natką zielonej drobno pokrojonej pietruszki. Smacznego!