Przecier pomidorowy

 

W każdej kuchni nie może zabraknąć przecieru pomidorowego. Zawsze się przydaje domowy, zdrowy przecier zrobiony z pachnących latem pomidorów.  Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 2 składniki.  Jest bazą do zrobienia zup, sosów pomidorowych oraz ketchupu.  Polecam!

  • Składniki:
  • dojrzałe słodkie pomidory
  • nać selera

Wykonanie:

Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę.  Kroić w drobniejsze cząstki i gotować z nacią selera w całości. Po odparowaniu nadmiaru wody wyjmujemy nać selera, a pomidory albo blendujemy albo przecieramy przez sito. Przecier wlewamy do słoików i krótko pasteryzujemy, aby nie rozgotowały się. Przekładamy w chłodne miejsce.
Uwaga: nie dodajemy ani soli, ani pieprzu czy innych przypraw, bo przecier stanowi bazę do produkcji innych dań, które pod koniec gotowania doprawimy wg swoich upodobań. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx