Pstrągi w maśle koperkowym
W marketach można dostać patroszone pstrągi pakowane po 2 szt w opakowaniu. Podaję prosty i szybki sposób ich przygotowania. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. patroszonych pstrągów
- 1/3 kostki miękkiego masła
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka soli
- folia aluminiowa
- ręcznik papierowy
Wykonanie:
Z ryb usunąć łuski, płetwy i obciąć łby. Umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Miękkie masło utrzeć ze solą i drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Podzielić na 2 części i każdą włożyć do środka ryb.
Ryby zawinąć w folię aluminiową tak by u góry było jej zawinięcie (zrobić z nich szczelną paczuszkę).
Piec w temp. 180 stopni C 20-30 minut.
Porada: można je piec z lekko podgotowanymi ziemniakami skropionymi oliwą. Smacznego!