Przepis z klasztornej spiżarni. Smaczny dżem do chleba, naleśników, ciasta. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg miąższu dyni
- 1 kg jabłek antonówek lub szara reneta
- 2 szklanki cukru lub jeżeli nie lubisz za słodko to 1,5 szklani cukru
- 2 cytryny
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie:
Do garnka włożyć miąższ dyni pokrojony w kostkę, dodać cukier i zawinięte w gazę goździki. Zalać to wszystko 1/2 szkl. wody. dusić pod przykryciem na małym ogniu do rozpadnięcia się dyni. Wlać do tego sok z cytryn i dodać jabłka obrane cienko ze skórki , pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę.Smażyć wszystko już bez przykrycia do zgęstnienia. do tego na końcu wsypać cynamon i wymieszać. gorące wkładać do słoików i zaraz je zakręcać. Ustawić do góry nogami a jak wystygną , przenieść je w chłodne miejsce. Polecam!
Porada: jeżeli nie lubisz cynamonu możesz go zastąpić kardamonem lub pominąć. Dżem będzie też smaczny.