Dżem z dyni i jabłek

Przepis z klasztornej spiżarni. Smaczny dżem do chleba, naleśników, ciasta. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 kg jabłek antonówek lub szara reneta
  • 2 szklanki cukru lub jeżeli nie lubisz za słodko to 1,5 szklani cukru
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Wykonanie:
Do garnka włożyć miąższ dyni pokrojony w kostkę, dodać cukier i zawinięte w gazę goździki. Zalać to wszystko 1/2 szkl. wody. dusić pod przykryciem na małym ogniu do rozpadnięcia się dyni. Wlać do tego sok z cytryn i dodać jabłka obrane cienko ze skórki , pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę.Smażyć wszystko już bez przykrycia do zgęstnienia. do tego na końcu wsypać cynamon i wymieszać. gorące wkładać do słoików i zaraz je zakręcać. Ustawić do góry nogami a jak wystygną , przenieść je w chłodne miejsce. Polecam!

Porada: jeżeli nie lubisz cynamonu możesz go zastąpić kardamonem lub pominąć. Dżem będzie też smaczny.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx