Domowy majonez w 5 minut
Nie masz w domu majonezu? Nic trudnego, można zrobić własny, zdrowy i domowy. Przede wszystkim wiesz co jesz!! 🙂
- Składniki:
- 2 żółtka
- 2 szklanki oleju
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 2 łyżki kremu chrzanowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- cukier do smaku
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wbić żółtka, musztardę, sól, pieprz i ubić. Potem stopniowo pomału wlewać olej ciągle masę ubijając. Gęstą masę rozrzedzić sokiem z cytryny i śmietaną, ciągle miksować. Na końcu dodać krem chrzanowy i cukier do smaku. Miksować. Gotowy majonez przełożyć do czystego słoja i można go w lodówce przechowywać do 14 dni.
Smacznego 🙂