Sernik bez spodu

Zawsze robiłam serniki na spodzie z ciasta kruchego i herbatników. Zaciekawił mnie przepis sernika bez spodu, który ma mało składników w sobie i byłam ciekawa jego smaku. Wyszedł wprawdzie niski ale smaczny i wilgotny. Polałam go gdzie nie gdzie polewą czekoladową i na wierzchu położyłam wcześniej upieczone figurki zwierząt z ciasta kruchego. Wyszedł smaczny. Jeżeli chcecie upiec taki sernik to zapraszam! Przepis częściowo z blogu,, Pysznie i zdrowo” -dziękuję!

  • Składniki :
  • 1 wiaderko twarogu sernikowego
  • 100 g masła
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:
Roztopić masło w garnuszku na małym ogniu i ostudzić. Do miski dodać ser, ciągle mieszając wbijać po 1 jajku. Na koniec dolewać wolnym strumieniem ostudzone masło nie przerywając mieszania. Potem dodać też stopniowo cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną stale mieszając aż uzyskamy gładką i aksamitną masę.

Przygotować foremkę ( ja miałam 24 cm x 24 cm) w ten sposób, że dno wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wylać ciasto i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C grzałka górna, dolna na ok. 40 min.. Do suchego patyczka. Potem wyłączyć piekarnik a sernik trzymać przy lekko uchylonych drzwiczkach do jego całkowitego wystygnięcia.  Polewę robię od lat taką samą: w garnuszku roztapiam 4 łyżki masła z 6 łyżkami cukru pudru, mieszam na wolnym ogniu, dodaję 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Płynną i letnią polewą polewam ciasto. Na ten sernik składniki zmniejszyłam o połowę. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx