Proponuję na obiad lub obiado-kolację zróbcie takie oto danie, które doskonale smakuje z z kaszą gryczaną na sypko ( jak ją ugotować przepis jest w w blogu).
Ponadto zdradzę Wam mój sposób na oczyszczenie żołądków drobiowych metodą solnego pilingu. Do dzieła!
- Składniki:
- 1/2 kg żołądków drobiowych ( najlepiej z ekologicznych kurcząt)
- 2 cebule
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- szczypta domowej Vegety
- 1/2 l wody
- sól, cukier,do smaku
- olej
- 200 ml kwaśnej śmietany
- mąka do oprószenia
- sól gruboziarnista do pilingu (jak nie masz to użyj zwykłej soli)
Wykonanie:
Żołądki przełożyć do miski ,zasypać solą i trzeć je o siebie ( solny piling). Sól zmyć, przelać je wrzątkiem i odsączyć na sicie. Osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na pasemka dowolnej grubości a potem oprószyć je mąką.
Usmażyć je na gorącym oleju i przełożyć do garnka. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać do żołądków. Zalać wodą i dusić je pod przykryciem na małym ogniu tak długo ,aż staną się miękkie. Na końcu dodać sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Całość zaprawić śmietaną. Smacznego!
Porada: tak samo można przygotować je z żołądków indyczych czy gęsich, tylko wymagają dłuższego czasu duszenia.