Chętnie po nią wszyscy sięgną, do miąska, ryby czy jako przystawka. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 op. groszku zielonego mrożonego lub 30 dag świeżego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, cukier,
- sok z cytryny do smaku
- szczypta słodkiej papryki
- śmietanka słodka
Wykonanie:
Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ją tak by była przykryta wodą i gotować a’l dente. Dodać do niej mrożony lub surowy groszek i gotować do miękkości.
Na patelni roztopić masło, oprószyć je mąką i zasmażyć. Polać odrobiną wody z gotujących się warzyw, wymieszać i całość wlać do warzyw. Gotować do zagęszczenia sosu. Do smaku doprawić solą, cukrem, szczypta słodkiej papryki w proszku i sokiem z cytryny dla podkręcenia smaku. można też dolać troszeczkę śmietany wg uznania. Smacznego!