Nie wiesz co zrobić z zalewą po kiszonkach lub marynatach? Nie wylewaj jej, a zyskasz kwaskowy smak tej oto zupy, Zupa klopsowa jest prosta w wykonaniu, smaczna i zdrowa z małymi pulpecikami w środku. Polecam!
- Składniki:
- 1 włoszczyzna( marchew, seler, korzeń pietruszki , część pora)
- zalewa z kiszonek lub marynat ( ja miałam po ogórkach kiszonych)
- 1/2 kg mielonego mięsa ( ja miałam drobiowe )
- mąka do obtoczenia pulpecików i do zagęszczenia zupy
- sól, pieprz, dowolne przyprawy do smaku
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 jajko
- 1 liść laurowy
- parę kulek ziela angielskiego
- pałeczki lub groszek ptysiowy
- 1/2 szkl. mleka
- zielony koperek lub natka pietruszki drobno pokrojone
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę i ją osolić 1 łyżką soli. Dodać obrane i przetarte na grubych oczkach tarki warzywa. Por drobno pokroić w półplasterki i dodać do zupy. Włożyć liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Zagotować do miękkości warzyw.
Mięso mielone połączyć z surowym jajkiem, przyprawami i kaszą manną. Zagnieść małe pulpeciki i delikatnie je obtoczyć w mące a następnie włożyć do gotującego się bulionu warzywnego. Gotować całość jeszcze ok 20-30 min. Pod koniec gotowania dolać płyn z kiszonych ogórków. Całość zagęścić mąką rozmieszaną w pół szkl. mleka. Mieszać , chwilę pogotować. Posypać zupę dowolną zieleniną np. koperkiem , natką pietruszki- co mamy w domu. Zupę podawać z groszkiem lub pałeczkami ptysiowymi. Jeżeli nie macie to również smaczna jest z ugotowanym ryżem lub kaszą, ziemniakami. Smacznego!
kładniki: