Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką kokosową

Nie wiem czy Wy tak macie, ale za każdym razem gdy kupię 1 kostkę drożdży o gramaturze  10 dag, zostaje mi pół kostki i myślę co z nią zrobić, bo data jej przydatności jest krótka.  Ponadto domownicy wypiją kompot a wiśnie zostają w słoiku nie tknięte. Połączyłam te 2 składniki i z nich zrobiłam więc oto taką blaszkę ciasta drożdżowego w którym wykorzystałam wiśnie z kompotu i wiśnie z nalewki wiśniowo- kawowej.  W sezonie letnim proponuję zrobić to ciasto z wiśni zerwanych prosto z drzewa, wydrylowanych. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3/4-1/2 szkl. cukru kryształ wg uznania
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżeczka smalcu
  •   5 dag drożdży świeżych
  • 1/4 l letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru kryształ (do żółtek)
  • wiśnie z kompotu i nalewki ( mogą być też mrożone, ale przedtem trzeba rozmrozić  i odcedzić na sicie)
  • bułka tarta
    kruszonka kokosowa:
  • 80 g zimnego masła
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 60 g cukru

Wykonanie:

W misce zrobić zaczyn: pokruszyć drożdże do tego dolać troszeczkę letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru,2 łyżki mąki . Wszystko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Osobno  ubić jaja całe i dodać  żółtka i 3 łyżki cukru. Ubite wlać do wyrośniętego zaczynu. Dodać przesianą mąkę, sól, cukry,mleko.
Tłuszcz roztopić i letni wlać do miski. Wszystko dobrze wyrobić aż będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wiśnie obtoczyć w bułce tartej. Ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić, przełożyć na natłuszczoną blachę i wysypaną bułką tartą. Ponakuwać widelcem ciasto, obsypać wiśniami obtoczonymi w bułce tartej.
Na wierzch posypać kruszonką kokosową:
Zimne masło,  wiórki kokosowe,cukier – wszystko palcami ze sobą wymieszać.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C ok 30 min ( do suchego patyczka) . Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Ciasto przepyszne, puchate, bez zakalca:) Jestem zdania, że jeśli przepis wychodzi mi za pierwszym razem, to znaczy, że jest to naprawdę dobry przepis i godny polecenia. Więc POLECAM:)

2
0
Skomentuj przepisx