Do zrobienia tej pasty zainspirował mnie przepis p. A. Palki ze Słupska. A, że ziarenka słonecznika mają w sobie pełno pozytywnych składników odżywczych, więc do dzieła Ci którym przejadły się kiełbachy i miącho. Polecam, pasta o smaku orzechowo- pomidorowym. Bardzo smaczna i zdrowa oraz pożywna.
- Składniki:
- 1 szkl. pestek słonecznika łuskanego zalana letnią wodą i odstawiona do napęcznienia ziarenek na co najmniej 6 godzin.
- 5 pomidorów suszonych w zalewie
- 5 łyżek oliwy z tych suszonych pomidorów
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Napęczniałe ziarenka słonecznika odcedzić na sitku.
Na patelni z olejem zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Do tego dodać odcedzone ziarenka słonecznika, suszone pomidory drobno pokrojone. Chwilę wszystko podsmażyć. Ostudzone wrzucić do blendra i dolać do tego 5 łyżek oliwy ze słoika z pomidorów suszonych. Zmiksować na pastę, do smaku dodać sól, pieprz. Dobrze wymieszać i przełożyć pastę do naczynia lub słoika. Świetnie smakuje z kanapkami, bułeczkami,rogalikami. Polecam a autorce przepisu dziękuję za pomysł na tą pastę 🙂