Smalec domowy z mięsem mielonym

Smalec domowy z mięsem mielonym

Smalec domowy z mięsem mielonym

Zimno i trzeba też zjeść coś treściwego, także wymyśliłam przepis na ten smalec. Wbrew powszechnym opiniom, taki swojski smaluszek zrobiony domowym sposobem jest … zdrowy! Już wyjaśniam dlaczego:

1. zawiera niewielką ilość kwasów Omega -6,

2. po tranie jest najbogatszym źródłem witaminy D (wzmacnia nasze kości i odporność),

3. zawiera kwas stearynowy obniżający ,,zły cholesterol”,

4. jest dobry do smażenia, bo w wysokiej temperaturze się nam nie przypala, a co za tym idzie, nie wytwarza substancji rakotwórczych.

 

Pieczywo nim posmarowane i nałożony na to ogórek kiszony niejednego z nas rozgrzeje kalorycznie od środka. A, że śnieg i mróz za oknem to po tym proponuję iść na spacer.

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg słoniny mielonej
  • 30 dag mielonego surowego boczku bez skóry i kości
  • 30 dag mielonego mięsa (może być karkówka, łopatka albo inne ulubione mięso)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • garstka majeranku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta słodkiej papryki

 

Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wkładamy najpierw słoninę i topimy aż się ze złoci od czasu do czasu mieszając. Potem dodajemy pozostałe mięso, mieszamy, podsmażamy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość jeszcze podsmażamy. Cebule, czosnek, obrane jabłko kroimy drobno, wrzucamy do wytopionego i podsmażonego mięsa. Chwilę podsmażamy, dodajemy do smaku sól i pieprz oraz majeranek otarty w dłoniach oraz suszoną paprykę. Kilka razy jeszcze przemieszamy, wlewamy do przygotowanych mniejszych pojemników lub słoików i studzimy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

 

 

Smalec domowy z mięsem mielonym

Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Super smalec,pałuszki lizać.

2
0
Skomentuj przepisx