Kokosanki
Chciałabym podzielić się z Państwem przepisem babcinym na domowe, łatwe w wykonaniu ciastka kokosanki. Przygotowanie ich to kwestia 20 minut, a pieczenie to następne tylko 20 minut. Po upieczeniu mamy tanie i smaczne ciastka na jesienne i zimowe wieczory do kawy. Można też z powodzeniem podawać je dzieciom, bo w środku są same naturalne składniki. Można je formować w małe kuleczki lub tak jak to ja zrobiłam (najpierw uformowałam większe kule, które następnie spłaszczyłam ręką na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia).
- Kokosanki – składniki:
- 4 jaja
- 40 dag wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 25 dag cukru pudru
Wykonanie:
Oddzielamy żółtko od białek. Osobno ucieramy żółtka z przesianym przez sito cukrem pudrem do białości (ja to robię mikserem). W osobnym naczyniu ucieramy białka ze szczyptą soli (pamiętać należy by przedtem umyć widełki miksera). Potem do ubitych żółtek utartych z cukrem pudrem wsypujemy wiórki kokosowe. Następnie delikatnie to mieszamy łyżką. Do tego wlewamy na sztywno ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy. Przygotowujemy blaszki (z tej ilości 2 szt. blaszek tradycyjnych do wypieku ciast). Blaszki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ręką formujemy kulki i nakładamy na blaszki, pamiętając o pozostawieniu między ciastkami odstępów (rosną w trakcie pieczenia). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C do przyzłocenia, zarumienienia ciastek, co trwa ok. 20 minut. Ja mam piekarnik z termoobiegiem i wkładam za jednym razem te 2 blaszki.
Smacznego 🙂