UUUwielbiam jabłka, ale ze względu na moją chorobę jelit nie mogę ich jeść surowych,więc je gotuję, pieczę, robię z nich soki, dżemy i moje ulubione ciasta. Na moim blogu kulinarnym jest dużo przepisów na szarlotki i jabłeczniki. Ten wydaje mi się najlepszy. Jabłecznik wg.przepisu p. Ilony z grupy kulinarnej. Bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Polecam szczególnie w sezonie letnio-jesiennym, gdy mamy wysyp tych naszych zdrowych polskich owoców. Prezentuje się ładnie i smakuje lepiej niż z cukierni. Smacznego!
- Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na masę:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 litr soku jabłkowego ( najlepiej domowej roboty)
- 5-6 jabłek
- Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietany 36%
- 2 śmietan fix
- 1 cukier waniliowy
- do posypania całości: cynamon
Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. do pulchnej masy dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Odstawiamy robot i dodajemy do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Łączymy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 min- do suchego patyczka.
Wykonanie masy jabłecznej:
Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na drobną kostkę. Z litra soku odlewamy 1/2 szklanki i odstawiamy na bok. Resztę soku zagotowujemy z kostkami jabłek. Do odłożonej szklanki z sokiem jabłkowym wsypujemy suche budynie, dobrze mieszamy by nie było grudek i wlewamy do gotujących się jabłek. Mieszamy,uzyskamy gęstą masę i jeszcze gorącą wlewamy na upieczony biszkopt. Studzimy.
Wykonanie masy śmietanowej:
Ubijamy na sztywno śmietanę ze śmietaną fix i cukrem waniliowym. Nakładamy na wystudzoną masę jabłeczną. Całość przyprószamy cynamonem. Smacznego!