Jabłecznik z bitą śmietaną

UUUwielbiam jabłka, ale ze względu na moją chorobę jelit nie mogę ich jeść  surowych,więc je gotuję, pieczę, robię z nich soki, dżemy i moje ulubione ciasta. Na moim blogu kulinarnym jest dużo przepisów na szarlotki i jabłeczniki. Ten wydaje mi się najlepszy. Jabłecznik  wg.przepisu p. Ilony z grupy kulinarnej. Bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Polecam szczególnie w sezonie letnio-jesiennym, gdy mamy wysyp tych naszych zdrowych polskich owoców. Prezentuje się ładnie i smakuje lepiej niż z cukierni. Smacznego!

  • Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 litr soku jabłkowego ( najlepiej domowej roboty)
  • 5-6 jabłek
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy
  • do posypania całości: cynamon

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. do pulchnej masy dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Odstawiamy robot i dodajemy do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Łączymy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 min- do suchego patyczka.

Wykonanie masy jabłecznej:

Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na drobną kostkę. Z litra soku odlewamy 1/2 szklanki i odstawiamy na bok. Resztę soku zagotowujemy z kostkami jabłek. Do odłożonej szklanki z sokiem jabłkowym wsypujemy suche budynie, dobrze mieszamy by nie było grudek i wlewamy do gotujących się jabłek. Mieszamy,uzyskamy gęstą masę i jeszcze gorącą wlewamy na upieczony biszkopt. Studzimy.

Wykonanie masy śmietanowej:

Ubijamy na sztywno śmietanę ze śmietaną fix i cukrem waniliowym. Nakładamy na wystudzoną masę jabłeczną. Całość przyprószamy cynamonem. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx