Domowy seler konserwowy do sałatek

Obrodziły Ci i urosły na działce piękne duże selery lub akurat znalazłaś takie na bazarze lub w markecie w przystępnej cenie i nie wiesz co z nimi zrobić? Proponuję zamknąć je w słoikach i ile razy poczujesz potrzebę zrobienia sałatek  z jego udziałem, zawsze będziesz miała go pod ręką.

  • Składniki:
  • 2 kg selera
  • zalewa:
  • 1 l wody
  • 3 łyżki octu 10% lub 5 łyżek octu jabłkowego
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Selery obrać i zetrzeć na tarce lub za pomocą tarki elektrycznej na duże oczka. W większym garnku zagotować składniki zalewy i do wrzącej wrzucić tarty seler na 10 minut. Gotować, po 10 min. przełożyć gorący seler wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Pasteryzować od chwili zagotowania ok. 15 minut i gotowe! Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx