Bardzo byłam ciekawa smaku czerwonego ryżu. Podobno uprawia go się na południu Francji. Ja go dostałam w Kauflandzie. Po ugotowaniu nie rozpadł się, był czerwoniutki i miał orzechowo słodkawy posmak. Wyczytałam w internecie, że obniża poziom cholesterolu we krwi, z uwagi na zawartość błonnika reguluje trawienie i jest bogaty w wit B i żelazo. Jednym zdaniem-samo zdrowie na talerzu, więc czemu go nie spróbować? Polecam!
- Składniki:
- 1 torebka czerwonego ryżu
- 1 ugotowany filet z kurczaka
- słoik selera konserwowanego
- część biała pora
- 1 żółta papryka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- sól i pieprz
- curry
- majonez lub oliwa
Wykonanie:
Ugotować ryż w proporcji 1:2 ( gotować ok. 35 minut). Filet z kurczaka drobno pokroić, kukurydzę odsączyć, por i żółtą paprykę po umyciu drobno pokroić. Wszystko przełożyć do miski. Dodać seler konserwowy ( najlepiej domowy- przepis w blogu) wraz z zalewą. Dodać przestudzony ryż, dosmaczyć solą, pieprzem i curry.Zalać łyżką oliwy lub majonezu. Można do sałatki też dodać np. cząstki ananasa lub jabłek kiszonych. Smacznego!