Sałatka z czerwonym ryżem

Bardzo byłam ciekawa smaku czerwonego ryżu. Podobno uprawia go się na południu Francji. Ja go dostałam w Kauflandzie. Po ugotowaniu nie rozpadł się, był czerwoniutki i miał orzechowo słodkawy posmak.  Wyczytałam w internecie, że obniża poziom cholesterolu we krwi, z uwagi na zawartość błonnika  reguluje trawienie i jest bogaty w wit B i żelazo. Jednym zdaniem-samo zdrowie na talerzu, więc czemu go nie spróbować? Polecam!

  • Składniki:
  • 1 torebka czerwonego ryżu
  • 1 ugotowany filet z kurczaka
  • słoik selera konserwowanego
  • część biała pora
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • sól i pieprz
  • curry
  • majonez lub oliwa

Wykonanie:

Ugotować ryż w proporcji 1:2 ( gotować ok. 35 minut). Filet z kurczaka drobno pokroić, kukurydzę odsączyć, por i żółtą paprykę po umyciu drobno pokroić. Wszystko przełożyć do miski. Dodać seler konserwowy  ( najlepiej domowy- przepis w blogu) wraz z zalewą. Dodać przestudzony ryż, dosmaczyć solą, pieprzem i curry.Zalać łyżką oliwy lub majonezu. Można do sałatki też dodać np. cząstki ananasa lub jabłek kiszonych. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx