U mnie w domu wszyscy przepadają za pierogami z nadzieniem serowym. Przepis na bogato, bowiem w składzie ciasta znajdziemy masełko i jajka. Z podanej ilości wyszło 75 pierogów. Surowe kładę na omąconą deskę i przez pół godziny mrożę w zamrażalniku, a następnie je przesypuję do woreczków foliowych i mam ich zapas na święta i nie tylko. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 2 żółtka surowych jaj
- 1 małe surowe jako
- szczypta soli
- 50 g roztopionego ciepłego masła
- Składniki na farsz:
- 500 g twarogu
- parę kropli ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki drobnego cukru kryształ
- 2 łyżki przelanych wrzątkiem i osuszonych na sitku rodzynek lub żurawiny
Wykonanie:
Ciasto: Przesiać mąkę dodać do niej sól,rozpuszczone ciepłe masło, jajko i żółtka. Wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto na gładką lśniącą kulę( jeżeli masz większe jajka to podsyp więcej mąki). Kulę przykryć folią na 30 minut. Potem ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na gr ok 1/2 cm . Wykrawać krążki za pomocą szklanki. Na środku każdego krążka kłaść 1 małą łyżeczkę farszu. Zlepiać dowolnie( ja zlepiałam na falbankę). Zamrozić, a do bezpośredniego spożycia wkładać do osolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju. Po wypłynięciu gotować ok 3 min. Odcedzić na sicie. Na talerzu podawać polane śmietaną.
Farsz: twaróg dokładnie rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem i ekstraktem waniliowym, wymieszać, dodać odsączone rodzynki. Delikatnie wymieszać Smacznego!