Domowy ser żółty

Chcesz jeść ser żółty pozbawiony konserwantów i polepszaczy, zrób sobie prosty, smaczny domowy ser. Pomysł pochodzi z jednej z grup kulinarnych i możesz ten ser modyfikować i zrobić  go z innymi przyprawami i ziołami. Uzyskasz za każdym razem inny jego smak-  wg uznania. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • szczypta cukru
  • dowolne zioła: ja dałam ,, Zioła Małgosi” firmy TenSmak ( możesz dać dowolne np. czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, ostra, czarnuszka, tłuczone orzechy…)

Wykonanie:

Zagotować mleko, dodać do niego twaróg, chwilę podgotować aż oddzieli się z niego serwatka, odcedzić na sitku. W garnku rozpuścić masło, dodać odcedzony twaróg, rozbełtane żółtka i resztę składników ( na końcu ocet). Ciągle mieszając chwilę podgotować i wyłączyć. Przełożyć do salaterki wyłożonej folią spożywczą. Wystudzone włożyć do lodówki i na drugi dzień masz już ser gotowy do obłożenia kanapek śniadaniowych lub do bezpośredniego spożycia z ulubionym sosem lub ketchupem . Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx