Chcesz jeść ser żółty pozbawiony konserwantów i polepszaczy, zrób sobie prosty, smaczny domowy ser. Pomysł pochodzi z jednej z grup kulinarnych i możesz ten ser modyfikować i zrobić go z innymi przyprawami i ziołami. Uzyskasz za każdym razem inny jego smak- wg uznania. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg twarogu mielonego
- 1 litr mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- szczypta cukru
- dowolne zioła: ja dałam ,, Zioła Małgosi” firmy TenSmak ( możesz dać dowolne np. czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, ostra, czarnuszka, tłuczone orzechy…)
Wykonanie:
Zagotować mleko, dodać do niego twaróg, chwilę podgotować aż oddzieli się z niego serwatka, odcedzić na sitku. W garnku rozpuścić masło, dodać odcedzony twaróg, rozbełtane żółtka i resztę składników ( na końcu ocet). Ciągle mieszając chwilę podgotować i wyłączyć. Przełożyć do salaterki wyłożonej folią spożywczą. Wystudzone włożyć do lodówki i na drugi dzień masz już ser gotowy do obłożenia kanapek śniadaniowych lub do bezpośredniego spożycia z ulubionym sosem lub ketchupem . Smacznego!