Surówka z kapusty jak od ,,chińczyka”

Surówka ta może być przechowywana w lodówce do tygodnia. Smaczna, słodko-kwaśna dzięki użytej specjalnej zalewy. Warto spróbować ją zrobić i będzie jak znalazł dla zabieganych mam do nałożenia na talerz jako surówki do obiadu czy na bułkę z masłem i serem lub ulubioną wędlinką. Polecam!

  • Składniki:
  • główka białej kapusty
  • 1 marchew
  • szczypiorek lub szczypior do posypania
  • zalewa:
  • 1/2  szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Wykonanie:

Zalewę ugotować, wystudzić. Kapustę umyć, drobno poszatkować do dużej miski. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z kapustą. Zalać warzywa wystudzoną zalewą , wymieszać i przełożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć drobno pociętym szczypiorkiem lub szczypiorem od cebuli . Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx