Surówka ta może być przechowywana w lodówce do tygodnia. Smaczna, słodko-kwaśna dzięki użytej specjalnej zalewy. Warto spróbować ją zrobić i będzie jak znalazł dla zabieganych mam do nałożenia na talerz jako surówki do obiadu czy na bułkę z masłem i serem lub ulubioną wędlinką. Polecam!
- Składniki:
- główka białej kapusty
- 1 marchew
- szczypiorek lub szczypior do posypania
- zalewa:
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. octu jabłkowego
- 1/2 szkl. wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
Wykonanie:
Zalewę ugotować, wystudzić. Kapustę umyć, drobno poszatkować do dużej miski. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z kapustą. Zalać warzywa wystudzoną zalewą , wymieszać i przełożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć drobno pociętym szczypiorkiem lub szczypiorem od cebuli . Smacznego!