W markecie natknęłam się na świeże grzyby boczniaki i to w przystępnej cenie. Zrobiłam pyszne danie z ich zastosowaniem i z kurczakiem w pomidorach i warzywach. Danie może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Spróbujcie tego rozgrzewającego dania, a nie pożałujecie!
- Składniki:
- 2 opakowania grzybów boczniaków ( 500 g)- możecie dać dowolną ilość
- 250 g polędwiczki z kurczaka ( może być inne mięso)
- 2 korzenie pietruszki
- 3 marchwie
- kawałek korzenia selera
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka tymianku
- olej rzepakowy
- 1 garść majeranku
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Warzywa obrać i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por,cebulę i czosnek drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Dodać pozostałe warzywa i troszeczkę wszystko przesmażyć, dodać pomidory z puszki wraz z zawartością, dolać trochę wody tak by wszystko było nią przykryte. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Tymczasem na patelni przesmażyć np. polędwiczki z kurczaka pocięte na kawałeczki. Po przesmażeniu dołożyć do duszących się warzyw. Grzyby po umyciu i odsączeniu pokroić na drobne paseczki. Przesmażyć je na patelni w której smażyliśmy mięso. Dołożyć do warzyw i kurczaka. Dusić do miękkości , dodać przyprawy i sól.wymieszać a na końcu do flaczków dodać roztarty w dłoniach majeranek.