Ciasto ze śliwkami Eli

Przepis dostałam od koleżanki. Ciasto przepyszne szczególnie w dniu upieczenia. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 szkl. mąki tortowej ok. pół kilo
  • pół kostki masła ( 125 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół kostki świeżych drożdży ( 50 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty ( przepis w blogu)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • śliwki                                                                                                                                                                                                                                                                                           kruszonka:
  • pół kostki zimnego masła ( 125 g )
  • 5 łyżek mąki kokosowej lub tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • pół paczki wiórków kokosowych ( 100 g )

Wykonanie ciasta:

Drożdże wkruszyć do miseczki i połączyć z cukrem i śmietaną. Musi być płynna masa. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej płynny roztwór drożdżowy. Mieszamy, dodajemy rozbełtane jajko z żółtkami. Mieszamy, na końcu dodajemy masło starte na tarce o grubych oczkach i wyrabiamy ręką tak długo aż uzyskamy ciasto, które zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Wkładamy do blaszki o wym. 25 x 36 cm. Śliwki myjemy, kroimy na pół , pozbawiamy je pestki. Kładziemy na ciasto skórką do dołu. Na wierzch posypujemy kruszonkę.

Wykonanie kruszonki:

Mąkę, cukier, wiórki kokosowe wymieszać i dodać do tego masło ręką ugniatać kruszonkę i bezpośrednio nakładać na śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 40 min. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx