Sałatka z kapusty na zimę

Sałatka autorstwa siostry Faustyny. Kolorowa , smaczna zamykająca skarby lata i jesieni w słoikach. Polecam!

  • Składniki:
  • 5 kg kapusty białej poszatkowanej
  • 1 kg papryki różnokolorowej
  • 1/2 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1/2 kg cukru
  • 4 łyżki soli
  • 1 szkl. octu 10%
  • 2 szkl. wody

Wykonanie:

Do miski przełożyć poszatkowaną kapustę, paprykę umyć , wykroić gniazda nasienne i pokroić ją w paski. Marchew obrać i przetrzeć na tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie warzywa dołożyć do poszatkowanej kapusty. Zasypać solą i cukrem. Dokładnie wymieszać i zostawić na co najmniej 2 godz. Do dużego garnka wlać wodę, ocet do tego dodać warzywa wraz z sokiem, który puściły po 2 godzinach. Gotować pod przykryciem ( od zagotowania 5 minut). Gorące nakładać do wyprażonych słoi, zalewać powstałym sokiem. Zakręcić i odwrócić do góry nogami. Siostra Faustyna sugerowała, że można tej kapusty nie pasteryzować, ale ja dla lepszej pewności zamknięcia słoików na dłuższy okres czasu poddałam je 15 min. pasteryzacji. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx