Sałatka autorstwa siostry Faustyny. Kolorowa , smaczna zamykająca skarby lata i jesieni w słoikach. Polecam!
- Składniki:
- 5 kg kapusty białej poszatkowanej
- 1 kg papryki różnokolorowej
- 1/2 kg marchwi
- 1 kg cebuli
- 1/2 kg cukru
- 4 łyżki soli
- 1 szkl. octu 10%
- 2 szkl. wody
Wykonanie:
Do miski przełożyć poszatkowaną kapustę, paprykę umyć , wykroić gniazda nasienne i pokroić ją w paski. Marchew obrać i przetrzeć na tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie warzywa dołożyć do poszatkowanej kapusty. Zasypać solą i cukrem. Dokładnie wymieszać i zostawić na co najmniej 2 godz. Do dużego garnka wlać wodę, ocet do tego dodać warzywa wraz z sokiem, który puściły po 2 godzinach. Gotować pod przykryciem ( od zagotowania 5 minut). Gorące nakładać do wyprażonych słoi, zalewać powstałym sokiem. Zakręcić i odwrócić do góry nogami. Siostra Faustyna sugerowała, że można tej kapusty nie pasteryzować, ale ja dla lepszej pewności zamknięcia słoików na dłuższy okres czasu poddałam je 15 min. pasteryzacji. Smacznego!