Smaczna surówka , przepis weselny.Zrobisz z główki 2 kg to masz 2 słoje litrowe i jeszcze w miseczce na bieżące spożycie. W lodówce nie pasteryzowane mogą stać cały miesiąc. U mnie tyle nie wytrzymują , bo domownicy jedzą ją do obiadu i chętnie nią obkładają kanapki z serem żółtym.Polecam, raz się narobisz ale potem tylko wyciągasz z lodówki i masz!
- Składniki:
- 1 główka 2 kg kapusty białej
- 2 papryki różnokolorowe
- 2 cebule
- 2 marchwie
- Składniki na zalewę:
- 1/2 szkl. octu 10%
- 2/3 szkl. oleju ( ja dałam rzepakowy)
- 4 łyżeczki musztardy( ja użyłam sarepskiej ale jak lubisz ostro to daj rosyjską)
- 1 szkl. cukru
- 1,5 łyżki soli
Wykonanie:
warzywa poszatkować i przełożyć do miski. Składniki zalewy zagotować, mieszać do rozpuszczenia cukru i gorącą zalać poszatkowane warzywa. Porządnie je wymieszać z zalewą i odstawić na pół godz aby smaki się przegryzły. Uwaga! jeżeli masz i lubisz natkę pietruszki możesz drobno ją poszatkować i wmieszać w surówkę. Całość przełożyć do słoi i do salaterki na bieżące spożycie. Nie pasteryzować tylko przełożyć do lodówki. Smacznego!