Surówka z kapusty białej

Smaczna surówka , przepis weselny.Zrobisz z główki 2 kg to masz 2 słoje litrowe i jeszcze w miseczce na bieżące spożycie. W lodówce nie pasteryzowane mogą stać cały miesiąc. U mnie tyle nie wytrzymują , bo domownicy jedzą ją do obiadu i chętnie nią obkładają kanapki z serem żółtym.Polecam, raz się narobisz ale potem tylko wyciągasz z lodówki i masz!

  • Składniki:
  • 1 główka 2 kg kapusty białej
  • 2 papryki różnokolorowe
  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • Składniki na zalewę:
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • 2/3 szkl. oleju ( ja dałam rzepakowy)
  • 4 łyżeczki musztardy( ja użyłam sarepskiej ale jak lubisz ostro to daj rosyjską)
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki soli

Wykonanie:

warzywa poszatkować i przełożyć do miski. Składniki zalewy zagotować, mieszać do rozpuszczenia cukru i gorącą zalać poszatkowane warzywa. Porządnie je wymieszać z zalewą i odstawić na pół godz aby smaki się przegryzły. Uwaga! jeżeli masz i lubisz natkę pietruszki możesz drobno ją poszatkować i wmieszać w surówkę. Całość przełożyć do słoi i do salaterki na bieżące spożycie. Nie pasteryzować tylko przełożyć do lodówki. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx