Przepis dostałam od znajomej, a że lubię w mojej kuchni eksperymentować to zrobiłam takie mięsko. Piękny kolor ,zapach i dobry smak. Mięso może być do obiadu lub na kanapkę. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg dowolnego mięsa wieprzowego w kawałku
- 1 l. wody
- 2 płaskie łyżki soli
- garść łupin z cebuli żółtej
- kilka kulek ziela angielskiego i jałowca
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku w łupinach
- 1/2 łyżeczki soli peklowanej
Wykonanie:
Łupiny od cebuli i czosnek w łupinach umyć. Włożyć do garnka z pozostałymi składnikami i mięsem , zalać zimną wodą i gotować od zagotowania wody na małym ogniu jeszcze 50 min. Wystudzić i na noc przełożyć do lodówki lub w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzić , mięso osuszyć na ręczniku papierowym i gotowe do jedzenia. Smacznego!
Myślę, że ten przepis musi byc dobry, ponieważ kiedyś w taki sam sposb upiekłem kawałek boczku surowego. Wyszło rewelacyjnie. Dziekuję za przepis. Zrobię jutro czyli 13.05.2023 r.
Bardzo dobry, pozdrawiam 🙂
🙂 Smacznego!